Sposób na mole spożywcze

Sposób na mole spożywcze

Mole spożywcze to małe szkodniki będące plagą wielu gospodarstw domowych. Pojawienie się ich powinno natychmiast uruchomić u człowieka mechanizm obronny dotyczący eliminacji ich z otoczenia.

Działania zmierzające do wytępienia moli

W pierwszej kolejności należy powyciągać wszystko z szafek i pojemników w kuchni i dokładnie przejrzeć. Jeśli w żywności można dostrzec cienkie nitki (zostawiają je larwy moli) trzeba się jej niezwłocznie pozbyć. Pozostałe przedmioty można schować z powrotem do szafek, jednak raz na jakiś czas należy przeprowadzić takie sprawdzanie żywności, bo możliwe jest przeoczenie larw.

Przed ponownym ułożeniem na półkach należy je dokładnie odkurzyć i wymyć ciepła wodą z mydłem. Artykuły żywnościowe sąsiadujące wcześniej z ”zainfekowanymi” produktami można próbować zamrozić przez 6-7 dni.

Wokół jedzenia w szafkach powinno rozsypać się jakieś pachnące przyprawy, np. goździki, anyż, które będą odstraszały mole. Nie tolerują one również zapachu pomarańczy, cytryny, eukaliptusów, wanilii i octu. Dobrym rozwiązaniem jest nasączenie wacików esencją do ciasta w tych zapachach i rozłożenie w pobliżu żywności.

W sprzedaży dostępne są również specjalne, bezpieczne dla zdrowia, plastry (np. Raid, Expel), które można przymocować we wnętrzu szafki. Działają one przez około 6 tygodni, wydzielając zapach przyciągający mole, przylepiają je do siebie lepką stroną.

Wszelką żywność sypką typu mąka, bułka tarta, kasze, ryż, makaron, ciastka, płatki śniadaniowe, cukier powinno się przechowywać w szklanych lub plastikowych pojemnikach specjalnie do tego przeznaczonych.

Zwalczanie moli spożywczych jest dość żmudnym, pracochłonnym i wymagającym sporej cierpliwości zajęciem. Po każdych porządkach mogą one zanikać na jakieś dwa, trzy miesiące by ponownie wrócić.

  • Facebook
  • Google Plus
  • NK
  • Twitter
  • Blip
  • Wykop

Comments are closed.

Przeczytaj poprzedni wpis:
lekkie dania
Lekkie dania

Potoczne powiedzenie mówi, że wszystko co dobre, musi być niezdrowe. W kuchni jednak ta zasada wcale nie musi się sprawdzać....

Zamknij